Köyümüzde Arıcılık
Tarihsel Gelişimi:
Köyümüzde arı besleme tarihi çok eskilere dayanmakla beraber, fenni kovan arıcılığı yaklaşık otuz-otuz beş yıl öncesine dayanır.
Fenni kovana geçiş yapılmadan önce, ılgın denilen bitkiden örülen sepetler içinde arılar barındırılırdı. Kara kovan diye tabir edilen sepet arıcılığı, kar amaçlı olmayıp, üç beş evde yapılmaktaydı.
Kara kovanda arı bakımı yapılmıyor, ancak yılda bir kez sepet içi temizliği olabiliyordu.
Arı koloni sayısının az olması ve doğada yeteri kadar ballı bitkinin bulunması nedeniyle bol verim alınabiliyordu.
Türkiye’de fenni kovan arıcılı yaygınlaştıkça, köyümüzde de fenni kovana geçiş yapıldı. Fenni kovana geçişle beraber hem arı besleyen sayısı hem de koloni sayısı fazlalaştı. Ve kar amaçlı yapılmaya başlandı. Amaç para kazanmaya dönüşünce köy oturmayanlar bile arı beslemeye başladı. Böylece koloni sayısı gittikçe artış gösterdi. Ve köy arazisi mevcut koloniye yetersiz gelmeye başladı. Komşu köylerin arazisinden faydalanma yoluna gidildi.
Doğanın dengesi bozulana kadar yüksek verimler alındı. Doğanın dengesi bozulup koloni başına verim düşünce arı besleyen kişi sayısı da düşmeye başladı.
Hala köyümüzde ve komşu köy arazilerinde arıcılık yapan insanlarımız mevcuttur. Bunun yanında görev yerlerinde de arıcılık yapan köylülerimiz vardır.
Üretim Ve Pazarlama:
Geçmiş yıllarda bal üretimi fazla olmakla beraber, son yıllarda, hem koloni sayısının fazla olması, hem arı hastalık ve asalaklarının mevcut olması, hem de yeterli yağış olmaması nedeniyle verimde büyük ölçüde düşüş yaşanmıştır.
Yılda bir defa bal sağımı yapılmakta ve genelde petekli bal üretilmektedir. Bunun yanında süzme bal üretimi de vardır. Köylülerimiz ürettikleri balın pazarlamasını kendi imkânları ile yapmaktadır. Piyasa şartlarına ve kaliteye göre değerlendirildiğinde normal fiyatının çok altında satılabilmektedir.
Ürünün değer fiyattan satılamamasının diğer bir nedeni de piyasaya sürülen kalitesiz ballardır. Kalitesiz balın ucuz olması, köylülerimizin ürettikleri gerçek çiçek balının fiyatını da etkilemektedir.
Balda Kalite:
Köyümüz ve komşu köy arazilerinde kır çiçeği türü çok olması nedeniyle balda kaliteyi artırmaktadır. Bir diğer husus ise bal sağımının yılda bir kez yapılmış olması. Nektar kovana geldiği anda yüzde yetmiş oranında su içermektedir. Balın uzun süre kovanda kalması, baldaki suyun buharlaşmasına neden olmaktadır. Böylece bal koyulaşmaktadır. Dolayısıyla su oranı düşmüş balın kalitesi artmaktadır.
Diğer bir husus ise bal üretiminde yan ürünlerin kullanılmaması (şeker, glikoz gibi), yani satışa sunulan balın sade kır çiçeğinden üretilmesi kaliteyi artırmaktadır.
Balımızın tadına bakan her yıl balını köylülerimizden almaktadır. Ve aranan bir baldır.
Arı Ürünleri:
Arı ürünlerini; bal, mum, polen, prepolist, arı sütü, arı zehri gibi sıralayacak olursak, yeterli donanım, bilgi ve kültüre sahip olmadığımızdan ancak bal üretimi yapabiliyoruz. Bir miktarda arı mumu alabiliyoruz. Yılın verimli olduğu zamanlarda aldığımız arı mumu kendimizi idare etmemektedir.
Polenli bitki mevsiminin kısa oluşu da polen üretmemize engel teşkil etmektedir. Hatta bazı yıllarda erken ilkbahar ve son güz mevsiminde mevcut polen kolonilere yetersiz gelmektedir.
Ayrıca damızlık arı satan arıcılarımız da vardır.
Arılarda Bakım Ve Hastalıklarla Mücadele:
Bazı köylüler arılarını içerde bazıları dışarıda kışlatmaktadır. Erken ilkbaharda hava sıcaklığının on iki derecenin üstüne çıkmasıyla arılar köy çevresine veya ırmak kıyısına çıkarılır. Kovanlar açılarak kovan içi temizliği yapılır. Yiyecek durumu kontrol edilir, yiyeceği olmayanlara ek bal verilir. Havaların biraz daha ısınmasıyla ilaçlı şurupla koloniler desteklenir. Asalaklara karşı gerekli ilaçlamalar yine bahar döneminde yapılır. Bir de bal hasadından sonra yapılır. Arı hastalıkları geleneksel bir şekilde yapılmaktadır.
Kolonilerin bahar mevsimi yerine güz mevsiminde ilaçlı şurupla desteklenmesi, kolonilerin kışa daha genç işçilerle girmesi ve yeterli yiyeceklere girmesi bakımından önemlidir. Genç işçilerle kışa giren koloniler bahara daha canlı çıkmaktadır.
Kolonilerin bakım ve ilaçlama işi bitince daha yüksek yerlere çıkarılır. Balı götürüldükleri yerlerde toplar. Sonbahar mevsiminde bal hasadı yapılır. Havalar soğuyunca tekrar kışlayacakları yerlere veya köyün çevresine indirilir.